Suomen panssarisota

SUOMEN PANSSARISOTA on monipuolinen perusesitys panssarisodankäynnistä Suomen ja sen lähialueiden sotatoimialueilla. Kansantajuisesti kirjoitettu teos on samalla ajanmukainen yleisesitys Suomen vuosien 1918 ja 1939–1945 sodista taustoineen. Kokonaisuudesta piirtyy esiin taistelupanssarivaunujoukkojen kotimainen kehityshistoria. Suomeen suurvaltapolitiikan sivutuotteena saadun ja pitkään väheksytyn erikoisaselajin ympärille muotoutui 1942 eri aselajien sotatoimiyhtymä, johon nykyinenkin panssarijoukko-osasto pohjautuu.

 

Loppuunmyyty

Rajattu 1950 numeroidun kappaleen painos.

  • Panssariaseiden alkuperä
  • Panssarisotatoimet Venäjän sisällissodassa ja Suomen itsenäistymisvaihe
  • Suomen taistelupanssarivaunujoukkojen historia 1919–1944
  • Kotimaisten panssariauto- ja panssarijunayksiköiden historia
  • Panssarintorjunnan kehitys rautakangista panssarinkauhuihin
  • Neuvostoliiton panssarijoukkojen ja panssariteollisuuden kehitys 1920–1940-luvuilla – varustautumisen, asekaupan ja sotateollisuuden ristiveto meillä ja muualla
  • Panssariase suurvaltapolitiikan instrumenttina 1910–1940-luvuilla – Suomi suurvaltojen puristuksissa
  • Saksalaisten panssaritoiminta Suomen rintamilla
  • Ainutlaatuinen kuva-aineisto käsittää yli 400 huippulaadukasta valokuvaa
  • Mukana harvinaisuuksia koti- ja ulkomaisista arkistoista, taiteilija Leslie Quagrainen panssarivaunumaalauksia sekä esinekuvia Panssarimuseon kokoelmista.

 Teos perustuu palkitun kuvatoimittajan Kalevi Keskinen sisältösuunnitelmaan, jota kirjoittaja FM Elias Salminen on täydentänyt. Kuluvalla vuosikymmenellä tekijät ovat toteuttaneet yhdessä arvoteoksina perusesityksiä eri aselajien historioista. Syksyllä 2015 ilmestyi Pommituslentäjät Suomen sodissa 1918–1945.

Kirjallinen lähdeaineisto nojaa kotimaiseen panssarialan ja muun sotahistorian tutkimuskirjallisuuteen sekä lehdistöaineistoon. Tärkein yksittäinen arkisto on ollut Panssarimuseon arkisto. Kuva- ja tietoaineistoa on kerätty useista julkisista ja yksityisistä arkistoista. Lehdistölähteistä merkittävin on helmikuusta 1952 neljästi vuodessa ilmestynyt Panssari-lehti, joka 1985 valittiin Suomen parhaaksi kiltalehdeksi.

Teoksen kuva-aineiston on koonnut Kalevi Keskinen, joka vastaa myös kuvateksteistä. Runsas kuvitus on peräisin muassa muun muassa Puolustusvoimien Kuvakeskuksen, Sotamuseon, Panssarimuseon, museoviraston sekä Saksan Bundesarchivin ja Viron Rahvusarhiivin kokoelmista sekä lukuisilta Suomen panssarisotahistorian pitkän linjan asiantuntijoilta.

Kiitetty taiteilija Leslie Quagraine on tehnyt panssariajoneuvojen väripiirustukset. Panssarimuseon amanuenssi Jari Saurio on toiminut hankkeen keskeisenä neuvonantajana ja tarkastajana. Teos on toteutettu osin yhteistyössä Panssarimuseon kanssa.

Sivumäärä

463 s.

Kirjailija

Salminen Elias, Keskinen Kalevi

Sidonta

Sidottu, kuvakannet

Kustantaja

Tammi