Pommituslentäjät

Suomen sodissa 1918–1945 on laaja perusesitys suomalaisten pommituslentäjien urakoinnista, urotöistä ja koko aselajin kehityksestä ja merkityksestä 1910–1940-luvuilla. Teos on samalla kunnianosoitus kotimaisen pommitusilmailun pioneereille ja lentävälle henkilöstölle – ohjaajille, tähystäjille ja sähköttäjä-kk-ampujille – joiden toiminnan mahdollisti mekaanikkojen ja asemiesten vaativa uurastus taustalla.

 

Loppuunmyyty

Rajattu 1950 numeroidun kappaleen painos.

Suomalaisten pommituslentäjien työ oli äärimmäistä. Iskuja yksin konein tai koko rykmentin voimalla, välillä ilman hävittäjäsuojaa – ja aina läpi ankaran ilmatorjuntatulen, jota saksalaisetkin pitivät pahempana kuin missään oli kuunaan tavattu. Silti monien lentäjien mukaan pahinta piinaa olivat tuntikausien valokuvauslennot vihollisalueella, viidenkymmenen asteen pakkasessa, paineistamattomissa koneissa, hapertuvien happiletkujen varassa, yhä nopeampien vihollishävittäjien ja ilmatorjunnan armoilla. Kaukotoimintalaivueiden miehiä vaanivat myös kehno sää, yön pimeys, jäätämisilmiö ja polttoaineen loppuminen, pakkolaskut sekä eksyminen syvälle vihollisen selustaan. Joskus ei palattu kotiin ollenkaan tai se vei vuosia. Viime kädessä pommituslentäjien työ oli ”kuormanajoa” oman jalkaväen hyväksi. Monesti omien pommittajien ilmaantuminen taivaalle nosti mielialaa täysin epätoivoisissa tilanteissa. Pommituslentäjien työn tulokset olivat vaikuttavia, mutta vaikeammin mitattavissa – saati että niistä olisi voitu avoimesti puhua sodanjälkeisinä vuosina. Siksi heistä tiedetään yhä liian vähän.

Ilmailutoimittaja Kalevi Keskinen (s. 1941) on toiminut kuvatoimittajana 1960–70-lukujen taitteesta alkaen yli 50 kirjaprojektissa. Keskisen suunnittelu- ja aineistonkeruutyö on ollut luomassa pohjaa kotimaisille ilmailukirjoille ja -lehdille, dokumenttielokuville ja myös ilmailumuseotoiminnalle. Kirjan lähteistö perustuu valtaosin Keskisen 1960–2010-luvuilla kokoamaan tieto-, haastattelu- ja kuva-arkistoon. Keskinen on palkittu kirjailijanurastaan Ilmailutoimittajien Follow Me -palkinnolla, ja hän on saanut Lauri Jäntin säätiön kunniakirjan Suomen tietokirjallisuuden edistämisestä.

Kulttuurihistorian maisteri Elias Salminen (s. 1972) on tietokirjailija, joka 2010-luvulla on toimittanut useita Tammen ja WSOY:n sotahistoria-aiheisia arvoteoksia. Salminen on toimittanut kymmeniä populaarihistorian teoksia, kirjoittanut tieteellisiä ja populaareja artikkeleita eri aikakausjulkaisuihin sekä suomentanut poikkitieteellisen Beatles, Britannia ja Yhdysvallat -biografian. Salmisen kirjoitusmetodi välttää teoretisointia ja ammentaa vetävän kerronnallisuuden perinteestä.

Sivumäärä

454 s.

Kirjailija

Salminen Elias, Keskinen Kalevi

Sidonta

Sidottu, kuvakannet

Kustantaja

Tammi