1939

Maan parhaat historioitsijat avaavat ainutlaatuisen näkymän Suomen kohtalonvuoteen 1939 ja talvisotaan.

Vuonna 1939 tummat pilvet kerääntyivät Euroopan taivaalle. Suomessa tuon vuoden kesä on jäänyt muistiin viimeisenä aurinkoisena, onnellisena kesänä. Silti hetkittäin tuntui aavistus sodan kasvavasta uhkasta hyytävänä tuulahduksena iholla. Elettiin kuin viimeistä kesää.

 

  • Millainen kansakunta talvisotaan astui?

  • Miltä Suomi näytti tavallisen kansan, talouselämän vaikuttajien ja kulttuuriväen silmin?

  • Ja ennen kaikkea: millainen järkytys sodan syttyminen oli

  • ja miten talvisodan usein yli-inhimillisestä kamppailusta selvittiin?

Näihin kysymyksiin vastauksensa antavat Suomen etevimmät historiankirjoittajat Teemu Keskisarja, Markku Kuisma ja Kai Häggman. Vanhojen valokuvien parissa tehdystä elämäntyöstä palkittu erikoistutkija Jukka Kukkonen on löytänyt teokseen ison joukon harvinaisia, vaikuttavia kuvia, jotka pysäyttävät lukijan ihmiskohtaloiden äärelle.

Kiehtovasti kirjoitettu ja ainutlaatuisin valokuvin kuvitettu 1939 ei keskity päivämääriin ja vallanpitäjiin vaan kertoo ihmisen näkökulman Suomen kohtalonhetkistä. Suuri osa teoksesta on itseoikeutetusti omistettu kansankunnan kamppailulle talvisodan 105:n kunnian päivän aikana, mutta teoksesta saa erinomaisen käsityksen myös siitä, millainen maa sotaan joutui ja miten talvisodasta selvittiin.

Paras tapa kunnioittaa menneiden sukupolvien ponnistuksia on ymmärrys siitä, mitä he tekivät ja millainen oli heidän aikansa.

Kirjan koko

280 x 320 mm

Sivumäärä

392

Painettu

taidepainopaperille 1500 numeroitua kappaletta EU:ssa 2019

Pekka Krankka

Kansi, kirjan graafinen suunnittelu ja taitto.