Kari Ruotsalainen luottaa vanhoihin hyviin keinoihin. Hän etsii toimistoonsa myyjiä. Ilmoitus löytyy toimiston ovesta, vaikka toki työvoimatoimistossakin tiedetään rekrytointitarve.

toimiston kello kilahtaa aina, kun kaupat syntyvät.

Porvoolainen Kauppahuone Dolgoruki on avannut toimiston Kouvolaan vuosien tauon jälkeen. Toimistossa myydään arvokirjoja puhelimella ilman tietokoneita.

Voisi luulla, ettei kirjojen puhelinmyynti ole tänä päivänä mikään kultakaivos. Kauppahuone Dolgorukin toimitusjohtaja Kari Ruotsalainen tyrmää väitteen. Arvokirjojen myynnin näkymät ovat hyvät. Viime vuonna myös muiden kuin suurteosten myynti koheni.

— Jos kirja on kestänyt radion ja television, se kestää yhden tietokoneenkin, Ruotsalainen siteeraa kustannusyhtiö WSOY:n entistä pääjohtajaa Hannu Tarmiota.

Ruotsalainen avasi juuri kauppahuone Dolgorukin myyntitoimiston Kouvolaan Käsityöläiskadulle. Se hakee parhaillaan seitsemää myyjää. Työpaikkailmoitus löytyy suomalaisesta rekrytointitavasta poiketen myös toimiston ovesta.

Toimisto on muutenkin poikkeava, sillä siellä tehdään normaalia lyhyempää työpäivää, kauppaa käydään pöytäpuhelimilla, eikä myyjillä ole käytössään tietokoneita, vaan perinteinen asiakaskortisto. Aina, kun kirja on mennyt kaupaksi, toimistopäällikön huoneessa kilahtaa kello.

Kanta-asiakasrekisteri on karttunut yritykselle vuosien mittaan. Se koostuu enimmäkseen keräilijöistä ja tavallisista perheistä.

Kari Ruotsalainen esittelee arvokirjojen uutuuksia. Käsissään hänellä on kirjamammuti, suuri maailmankartasto, joka painaa noin seitsemän kiloa.

Ruhtinas halusi eteenpäin

23 vuotta toimineen kauppahuone Dolgorukin päämies on Bonniers Books Finland Ltd.

Dolgorukin edeltäjällä Martius Oy:llä oli toimisto Kouvolassa 10 vuotta vuoteen 2007 saakka.

Sen jälkeen yritys siirtyi Porvooseen.

Kari Ruotsalainen osti Martiuksen liiketoiminnan viime vuonna.

Nimensä Ruotsalaisen yritys on saanut edesmenneen veljensä yritysnimestä.

Nimi tulee Vänrikki Stoolin seikkailuissa Iisalmen Koljonvirran taistelussa kuolleen ruhtinas Dolgorukin mukaan.

Dolgoruki merkitsee suomeksi eteenpäin pyrkivää pitkää kättä.